Ketchup de casa cu ceapa caramelizata

Am avut atat de multe rosii in acest prim an de gradinarit, incat a trebuit sa nascocesc fel si fel de sosuri si retete de pus la borcan, ca sa nu le arunc. Asa ca, dupa 31 de borcane de zarzavat care imi vor ajunge toata iarna, am ajuns la aceasta reteta de sos care seamana foarte tare cu un Ketchup de casa, si in minte am avut deliciosenia de sos de friptura de care va povesteam nu demult.
Cu aroma de afumat in minte, mi-am amintit de o alta bunatate intens aromata preparata vara asta, tot un experiment. Inele de ceapa cu sos barbeque. O sa va spun curand cum se face si asta, ca e foarte usor.

Aroma cepei caramelizate este una divina pentru papilele mele gustative, si acest sos/ Ketchup este buchetul perfect de gusturi: dulce-acrisor, cremos dar si cu o vaga textura de rosie, iar daca ar fi sa folosim limbajul somelierilor am spune ca e un sos cu nas usor caramelizat si un vag iz de afumat.

Vorba lunga saracia omului, hai sa vedem si cum se face. Noroc ca am scris reteta atunci, pe loc, ca imi luam adio la informatii dupa cat am improvizat. Vorba cantecului, pe memorie nu pariez. Nu in cazul asta.

Ketchup cu Ceapa Caramelizata

Ingrediente: (cantitati aproximative)

– 1,5- 2 kg rosii

– 300-400 ml ulei

– 400 gr zahar brun

– 12 cepe potrivite (adica nici cat nuca, nici cat pumnul)

– o cana de otet (sa zicem in jur de 200 ml)

Mod de preparare:

Acum atentie, ca e cu prajeala, lasati telefonul deoparte ca sa nu carbonizati nimic. Ma stiu pe mine, evident.

Nu va mai zic sa spalati rosiile, ca ma gandesc ca nu le puneti cu pamant pe ele. Le taiati ca pentru salata, adica bucatele din alea cum s-o nimeri, si le lasati vreo 10 minute intr-un castron.

Puneti ulei intr-o oala cat sa-i acopere generos fundul. Il lasati sa se incinga, luati cu mainile rosii din castron, le stoarceti putin (tot in castron) si le puneti in uleiul incins. Faceti asa cu toata cantitatea. Amestecati des, sa nu se lipeasca. Ideea e sa se caleasca putin.

Dupa cateva minute, cand au facut toate cunostinta cu uleiul si au inceput sa lase zeama, adaugati zeama din castron, otetul si jumatate din zahar.
Se amesteca bine, si se lasa sa fiarba in tihna la foc mic.

Otetul o sa va mute nasul initial, dar este necesar.

Ceapa se taie inele nu mai groase de jumatate de centimetru. Se pune ulei in tigaie strict cat sa-i acopere fundul, si se caleste ceapa in transe (eu am avut cam 3 transe), presarand zahar deasupra la fiecare transa.
In momentul in care inelele de ceapa (in care se amesteca din cand in cand) devin moi, rumenite si stravezii, se pun peste sosul de rosii (ala de pute a otet si fierbe).
Dupa ce a fost adaugata toata ceapa calita bine, se mai lasa cateva minute la fiert.

Se adauga restul de zahar, se mixeaza tot cu mixerul vertical (ala cu elice in capat, nu tel de batut bezele), si cand a fost maruntit tot, se pune iar pe foc unde se mai lasa vreo 5 minute.

Sau daca vi se pare ca il vreti mai gros, il puteti lasa mai mult.

Eu l-am pus fierbinte in borcane si a ajuns in camara improvizata. Daca nu vreti sa in tineti pentru iarna, il lasati sa se raceasca, il puneti in bircane si apoi in frigider. O sa se pastreze bine, dar as zice nu mai mult de doua saptamani.

Este un sos intens, si are toate ingredientele mancarurilor care creeaza dependenta: e dulce, e acrisor, are tenta de afumat, e onctuos si merge de minune cu cartofi prajiti.

A fost o improvizatie absoluta, raman la afirmatia ca eu nu ma dau in vant dupa gatit, motiv pentru care imi si fac provizii din timp 😄

Sper sa va iasa la fel de bun cum mi-a iesit mie. In orice caz, fiind cantitatile aproximative, e de incercat o data si apoi ajustat in functie de preferinte.

Abia astept sa imi spuneti cum v-a iesit.

Spor la preparat 🦋

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Lasă un răspuns