Dulceata de pepene galben

Taaare mult asteptata reteta de dulceata de pepene galben este in sfarsit aici. Este o reteta care, pe cat e de simpla, pe atat de multa atentie necesita.

Nu de alta, dar vreti sa aveti o dulceata de culoarea mierii in soarele verii, nu o peltea maronie ciudatica.

Eu cand am gasit reteta, am gasit-o de doua ori mai complexa decat urmeaza sa v-o scriu. Am eliminat niste pasi, si avem in felul urmator:

Ingrediente

– pepene galben (sa zicem 2kg)

– zahar 1 kg (sau jumatate din cat pepene ai la dispozitie)

– zahar vanilat 1 plic

– jumatate de lamaie

– jumatate de cana de apa

 

Preparare

Sunt slabe sansele sa gasesti un pepene de fix 2 kg, asa ca ce trebuie sa tii minte e ca pui zahar jumatate din cat pepene ai. Sau o idee mai putin, daca nu te prea incanta ideea de zahar.
Cureti pepenele, il tai bucati mici/cuburi, si il pui in oala. Uiti de oala vreo juma de ora, timp in care te apuci de altceva, sa nu te plictisesti asteptand.
Pepenele, care trebuie sa fie foarte bine copt, o sa lase zeama.
Dupa jumatatea aia de ora, pui oala pe foc mic, pui jumatatea aia de cana de apa, zaharul, si amesteci bine.

Mai departe dulceata o sa-si faca treaba, adica o sa inceapa sa fiarba.

Eh, acum, indiferent de ce te-ai apucat inainte, lasi balta si stai cu ochii pe oala. Nu da in foc ca laptele, dar daca ai oala cu pereti subtiri, ca mine, ti se prinde dulceata si strici frumusete de preparat. Ca tot buna iese, dar parca e alta treaba cand si arata bine. Altfel aluneca pe gat.

Din punctul in care incepe sa fiarba, stai protapit cu lingura de lemn in mana si patrulezi ca Garda Reginei, fara a te indeparta mai mult de 3 metri de oala. Ca apoi uiti de ea, nu de alta.

Amesteci constant, iar in momentul in care vezi ca bucatelele de pepene devin translucente, adica arata fierte, storci in oala o jumatate de lamaie si amesteci. Lamaia este antioxidant, iar asta va face dulceata sa isi pastreze culoarea frumoasa si sa nu devina maronie.

De aici inainte, daca totul e ok si nu ai ramas gura-casca pe Internet cu lingura de lemn in mana asfel incat sa fi reusit performanta de a arde dulceata, o lasi mai departe sa scada atat cat vrei. Daca vrei sa fie mai lichida sau mai vascoasa, o lasi sa scada, deci sa fiarba incetisor mai departe, in functie de preferintele tale.

Tot acum pui si plicul de zahar vanilat.

La final ne inchinam ca am reusit, avem grija sa avem borcanele spalate, curate, uscate si turnam cu incredere dulceata fierbinte.

Strangem bine borcanele, le punem cu fundul in sus sub o patura si le lasam acolo vreo 24 de ore pana se racesc de la sine.

That’s all, folks, cum ar zice un iepure faimos.
Sa va fie de folos si sa va bucurati de dulceata delicioasa la iarna 🦋

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Lasă un răspuns