Suntem in anul 2021 in momentul in care scriu acest articol. Suntem in plina pandemie sau ce o fi toata treaba asta, si traim in Romania. Aceste lucruri sunt de retinut din capul locului.
Despre Homeschooling in pandemie am vorbit AICI

Spuneam ca traim in Romania, si asta nu doar ca ne ocupa tot timpul, dar ne si responsabilizeaza.

De ce?
Pentru ca avem vreo 30 de ani de cand am iesit din comunism, cam tot atatia ani de cand am inceput sa gandim si sa simtim altfel.

Astia de crestem acum copii, imi place sa cred ca mare parte din noi, am inceput sa deschidem ochii si sa ne dorim sa oferim copiilor nostri o schimbare. Am inceput sa facem schimbari in vietile noastre, sa il aruncam pe “asta e, aia e, asa face toata lumea” si sa ne asumam decizii radicale. Decizii care ne-au atras etichetele de “nebuni”, “ciudati”, “excentrici”, “hipioti”, “hipsteri” (da, mi s-a spus mie), “dusi cu pluta”.

Si e in regula. Pentru ca noi facem ce simtim ca e mai bine pentru noi si familiile noastre fara sa ascultam mai intai de gura lumii.
Noi suntem cei care indepartam oamenii toxici din vietile noastre, suntem cei care tin cont si de sentimentele copiilor, nu doar de burta lor, suntem cei care ne conectam cu copiii, ii ascultam si ii respectam, suntem cei care vad erorile din sistem. Daca nu putem schimba sistemul, scoatem copiii din el.

Ei, dragii mei, de aici incepe distractia.
Exista in zilele noastre, in ziua de azi cand sistemul educational scartaie si parintii trecuti prin multe la viata lor vor sa ofere copiilor ceea ce ei nu au avut, oportunisti care apar ca ciupercile dupa ploaie.

Sau poate mai potrivita ar fi comparatia cu o cangrena care odata instalata se tot intinde, si pana nu retezi partea afectata nu rezolvi nimic.
Parintii din Romania vor cele mai bune optiuni pentru copiii lor, si e perfect normal sa fie asa, dar ce nu va spune nimeni si ce nu o sa va spuna nimeni pana cand fenomenul nu va lua amploare este ca acest domeniu al educatiei personalizate incepe usor-usor sa fie parazitat de indivizi dornici sa se imbogateasca peste noapte pe spinarea parintilor.

Parinti care poate au cate doua joburi, care au crescut cu lipsuri, cu nevoi, tanjind dupa multe lucruri pe care le luam azi ca fiind garantate, si care acum vor ca ai lor copii sa aiba un start in viata mai bun decat l-au avut ei.

Acesti parinti, in naivitatea si puritatea sufletului si intentiilor de parinte care cauta ce e mai bun pentru copilul lui, vor fi cel mai usor de pacalit.

Pentru ca da. Exista fraude in domeniul educatiei, si chiar asta vorbeam azi cu cei cativa parinti impreuna cu care ma lupt de cateva luni bune sa demasc un precedent deja creat. In urma cu 1-2-3 ani niciunul din noi nu s-ar fi gandit vreodata sa verifice daca o scoala chiar e scoala.

Voi v-ati gandit vreodata la asta?
Nu! Adica de ce sa te gandesti?! Cine ar fi suficient de bolnav si deranjat la mansarda incat sa falsifice asa ceva, sau sa minta in legatura cu asta?
E vorba de copii, de anii lor de scoala, de dreptul lor la educatie! Cum sa minti in legatura cu asta?
Oh well… Tineti-va bine, pentru ca urmeaza sa detaliem.

Care sunt scolile care permit Homeschooling in Romania?

Niciuna.

E socant, stiu, dar asta e raspunsul. Ab-so-lut niciuna.

”Pai stii, X si Y…” Nu.

Au fost unii care au vazut o oportunitate dupa ce a inceput sa se toceasca faima Cerehardului si a inceput sa ii gadile-n palma semn ca e rost de banuti. Intre timp au retras anunturile cum ca poti face homeschooling la ei, pentru ca promisiunea era ilegala. Bine, asta au facut-o dupa ce au fost trasi de maneca in mod repetat.

Au inscris copii, au propus parintilor sa isi faca viza de flotant in orasul in care era scoala ca sa para ca frecventeaza zilnic, au zis ca pun absente doar daca au vreo inspectie, si cam asta a fost. Cand a izbucnit scandalul cu Cerehard si frauda atent planificata de Adriana Braescu taxau cu 300 de euro pe an. La o luna distanta au inceput sa ceara 700 de euro pe an, pentru ca… De ce nu? 🙂

Se aude in Oradea?
Acum sunt curioasa daca dau afara copiii inscrisi la distanta, sau ce se intampla cu ei.

In schimb sunt scoli unde se poate invata la distanta. Asta da. Si nici cu invatatul la distanta nu e valabil in toate cazurile. Din ce informatii detin la momentul actual, se poate invata la distanta la o scoala din Romania doar daca scoala cu pricina este BSO (E scoala britanica). A mers lejer invatarea online prin ordin de ministru cat au fost copiii obligati sa stea acasa, dar ca sa poata oferi aceasta optiune si sa poata functiona in sistem de “blended learning”, adica invatat amestecat, care vrea fizic care vrea de acasa, dar atat.
Adica scoala mea de cartier din Bucuresti, in care am facut clasele primare, nu poate oferi optiunea de a invata de acasa, de exemplu. Nu de la sine putere.

Cum stiu daca o scoala chiar este scoala acreditata?

Aici o sa le impartim in trei categorii. Scoli romanesti, scoli straine pe teritoriu romanesc, scoli din alte tari.

1. Scoli romanesti:

Scolile romanesti se verifica prima data la inspectorat.
Ai aflat de o scoala care promite marea cu sarea si e din Deva (sa zicem)?

Afli daca functioneaza legal de la inspectoratul scolar Hunedoara.

Verifici in Lista de Registre incarcate pe siteul Aracip, le dai un mail in care sa ii intrebi daca scoala X figureaza in registrul lor (al inspectoratului) ca sa ai dovada scrisa indiferent de raspuns, apoi daca in cateva zile nu primesti raspunsul ii poti suna cu rugamintea sa urgenteze.

Retine ca orice institutie publica este obligata ca in termen de 30 de zile sa raspunda, indiferent de natura raspunsului.

Daca scoala are unda verde din partea inspectoratului si ti se spune ca e totul ok, poti da un search si pe siteul Aracip (Agentia romana de asigurare a calitatii in invatamantul preuniversitar). Acreditarea Aracip ar fi un soi de cherry on top, dar atentie, nu toate scolile sunt obligate sa aiba aceasta acreditare. Ideal ar fi sa o aiba.

Presupunand ca scoala e ok, ca are macar binecuvantarea inspectoratului, atentie la ce promisiuni va fac.

Homeschooling in Romania nu este reglementat, iar Ordinul de Ministru (cum este cel din 28 Aprilie 2021, nr 3235/93/2021, care se refera la invatarea online) are un cadru juridic special, care clarifica anumite aspecte ale normei generale si vine cu modificari necesare, aplicabile uneori pe o perioada determinata.

Scolile romanesti, ca sunt de stat sau private, aprobate de inspectoratul scolar al judetului de care apartin, pot oferi legal doar invatamant cu frecventa zilnica si prezenta fizica (in lipsa unui Ordin de Ministru care sa spuna altceva).

Cum verificam daca o scoala care spune ca este romaneasca chiar este scoala?

1. Cautat in registrul in care se incadreaza din linkul de mai sus (obligatoriu) ➡️2. Inspectorat (obligatoriu) ➡️ 3. Acreditare Aracip (optional)

2. Scoli straine pe teritoriu romanesc:

Scolile straine din Romania care functioneaza legal se pot gasi in REGISTRUL SPECIAL AL ORGANIZAŢIILOR FURNIZOARE DE EDUCAŢIE CARE ORGANIZEAZĂ ŞI DESFĂŞOARĂ, PE  TERITORIUL ROMÂNIEI, ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT CORESPUNZĂTOARE UNUI SISTEM EDUCAŢIONAL DIN ALTĂ ŢARĂ.

Acest registru poate fi consultat in lista registrelor de pe siteul Aracip, si este actualizat periodic. Chiar daca se afla pe siteul Aracip, este un document de referinta si pentru inspectorate.

Oricine va promite ca e scoala internationala sau de alta natie, ca functioneaza legal in Romania si ca e din alta tara, daca nu ii gasiti in acest registru, inseamna ca sunt full of shit.

Pe romaneste, mananca rahat.

Sau, in cel mai fericit caz, ar trebui sa va demonstreze ca au depus actele si mai e putin pana li se aproba inscrierea.

Reluand, cum verificam veridicitatea unei scoli “internationale”, “americane”, “britanice”, “franceze” sau mai stiu eu de care?

1. Inscrierea in Registrul Special (obligatoriu)➡️ 2. Acreditare Aracip (optional)

3. Scoli din Alte Tari

Acum ca ai inteles faptul ca in Romania nicio scoala nu iti poate propune inscriere in sistem Homeschooling legal, vrei, totusi, sa stii cum fac altii sa isi educe personalizat copiii, legal.

Legal inseamna ca anii lor de scoala sa fie documentati, sa primeasca o foaie matricola (transcripts), sa primeasca o dovada cum ca au fost inscrisi in scoala aia (factura, emrollment, student ID), sa dea niste examene, cand termina scoala sa poata intra la o universitate si daca universitatea le cere documentele necesare (ceea ce, contrar a ce va zic unii, inca se cere si se cere des), sa le poata oferi.

Se poate treaba asta?
Se poate.

O sa va spun procesul pe indelete intr-un alt articol, dar acum zic sa ne lamurim cu verificarea scolilor.

Daca in Romania se incearca prostirea pe capete, cred ca va puteti imagina fraudele care se incearca in afara tarii.

La verificarea scolilor din alte tari, procedura poate sa difere de la o tara la alta, dar este realizabil fara doar si poate.

Cu ajutorul Internetului putem afla o multime de informatii cam despre oricine si orice, cu atat mai mult cand e vorba de institutii si firme.

Sunt cateva lucruri pe care le puteti face atunci cand vreti sa verificati cat de legal functioneaza o scoala din alta tara:

– cautati legislatia tarii respective cu privire la functionarea scolilor (de exemplu in Anglia trebuie neaparat sa aiba o adresa fizica unde sa poata fi verificati de autoritati, in SUA orice scoala trebuie sa aiba acreditare regionala sau nationala si sa respecte anumite criterii, etc)

– cautati pe siteurile oficiale ale tarii sau statului respectiv o lista cu unitatile de invatamant publice si private. Siteuri oficiale inseamna siteuri guvernamentale, siteuri cu directoare/registre ale scolilor impartite pe nivele de studiu unde se poate cauta scoala dupa oras/judet/district, dupa numarul oferit de Stat si ce alte clasificari mai exista in fiecare caz in parte

– cautati pe harta adresa fizica a scolii, punctul de lucru, sediul

– la scolile private conduse de companii private puteti cauta inclusiv situatia financiara (asta asa, din curiozitate)

– cautati siteurile si rapoartele agentiei de acreditare care a acreditat scoala respectiva

– cautati recomandari si pareri ale persoanelor din tara respectiva cu privire la scoala care va intereseaza (pe forumuri, bloguri, grupuri, postari social media)

– cantariti bine disponibilitatea, profesionalismul, elocventa in exprimare, timpii de raspuns, constanta, si rabdarea celor cu care intrati in contact de la respectiva scoala

– asigurati-va ca primiti factura, dovada inscrierii si la nevoie apostila pe documente (apostila este necesara doar in anumite cazuri)

– puneti multe intrebari, pertinente, si fiti atenti la detaliile pe care vi le ofera

– verificati orice informatie primita in masura in care se poate, si nu luati nimic de bun din prima

Tineti cont de toate aceste informatii, cantariti si cautati, analizati la sange tot ce vi se spune, pentru ca precedentul a fost deja creat si tot mai multi vad acum o oportunitate usoara si minunata de a face bani in Romania pe urma educatiei.

Parintii nemultumiti de sistem cauta ce e mai bun pentru copii, li se da impresia de exclusivitate, de cea mai buna optiune, de grup elitist, si asta ii face sa se simta bine. Importanti. Ascultati. Privilegiati.

Cei care exploateaza aceste nevoi stiu foarte bine ce fac. Este un teren fertil, si cu un strop de psihologie se pot ameti o multime de oameni care investesc atata incredere in escroci, incat in momentul in care li se salta masca de erou, pagubitii refuza sa creada ca este adevarat si ca totul a fost doar un “efort” al unora de a se imbogati.

Cei care acum au centre, afterschool sau pur si simplu un ONG sau un SRL in spate, toate deghizate in “scoli”, nu va asteptati macar o secunda sa se gandeasca la viitorul copiilor vostri.
Asta este adevarul urat si incomod din spatele tuturor “scolilor” aparute in ultima vreme si a celor care acum sunt “pe teava”.

Luati-va timp si verificati-i la sange.

Unii incearca sa va convinga ca nu e nevoie nici de hartii nici de examene, nici de foi matricole si nici de prea multa bataie de cap. Ca educatia personalizata inseamna doar sa lasi copilul toata ziua sa faca fix ce are el chef. Daca vrea sa stea pe TikTok 2 ani de zile e ok. Daca vrea sa vegeteze in fata unui joc pe calculator alti 3 ani, iar e ok. Ajunge apoi la 20 de ani si se trezeste ca facultatea aia unde credea ca intra pe baza de portofoliu stramba din nas, si se apuca acum de tocit pentru examene pe care altii le dau la 14 ani.

Promit sa va spun intr-un articol viitor si posibile “trasee” de urmat de la gradinita pana la facultate de homeschooleri, dar mi s-a parut esential sa va transmit mai intai aceste informatii, pentru ca e usor sa te ia valul si sa vezi totul roz cand decizi ca vrei Homeschooling.

Fiecare aspect al vietii are nevoie de echilibru.
Nimanui nu o sa ii pese vreodata mai mult de copilul vostru decat voua, parintilor.
Asa ca daca vreti sa alegeti acel stil de viata, ca e Homeschooling, ca e Unschooling, ca ce tip de schooling vreti voi sa faceti, asigurati-va ca scoala unde va inscrieti copilul e una care functioneaza legal.

Legal pe baza de dovezi, nu de promisiuni.
Nu exista “O sa fim acreditati”! Nu exista “Suntem facilitatori”! Nu exista “Scoala internationala/americana/britanica/libaneza/olandeza/etc.” fara inscriere in Registrul Special! Nu exista “Urmeaza sa fie actele semnate de guvernul dracica”! Nu exista “Suntem unici in lume si nu mai exista nimeni ca noi”! Nu exista “Se traieste bine merci si fara hartii”!
Cand auziti asa ceva, sa ii perpeliti pe toate partile pana se dau de gol, sau sa fugiti mancand pamantul!

Pentru ca intr-o buna zi va puteti trezi ca au trecut cativa ani si voi nu puteti dovedi anii de scoala ai copilului.

Societatea evolueaza, lucrurile se schimba, e posibil ca la un moment dat sa nu se mai ceara la universitati nici foi matricole si nici dovada anilor de studii.

Dar pana atunci, oare nu e mai bine sa le aiba? Just in case.

Nu mai zic ca daca vreodata aveti un vecin sau ruda “binevoitoare” si va reclama nu puteti dovedi faptul ca nu incalcati dreptul la educatie al copilului.

E mult de procesat. Stiu.

In urma cu un an si ceva eram unde sunteti voi acum. Stiam ca vreau ce e mai bun pentru copil, stiam ca educatia personalizata este ce i se potriveste, dar… Cam atat. Daca cineva mi-ar fi spus ce v-am zis eu mai sus, Doamne, de cata bataie de cap ma scapa!

Poate va intrebati de ce in afara de frauda ordinara numita Cerehard nu am dat niciun nume.

Ca sa va fortez putin mana si chiar sa cautati. Cand gasiti un nume de scoala sa vedeti in care din cele trei categorii se incadreaza, si mai departe sa le cautati acreditarile.

Noi, o mana de oameni care acum depistam in cateva minute ce hram poarta o anumita scoala, daca e scoala, ce firma are in spate, ce bilant a avut anul trecut, cine este administratorul, ce competente are, cu cine este partener sau inrudit, ce acreditari, ce colaborari, ce spatiu, cu ce avize, daca are sau nu dosal penal, daca e scoala internationala sau nu, daca are credibilitate sau nu, pana acum 1-2 ani nu stiam absolut nimic din toate astea.

Voi acum stiti 🙂

 

 

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Articole recomandate

2 comentarii

 1. Iti multumesc pentru informatiile fiarte detaliate si „mura-n-gura”. Si pentru ca la noi iti da omu’ un deget si tu iei toata mana indraznesc cu o intrebare. Fiul nostru este inscris la Wolsey Hall of Oxford, anul 10. Toate bune, va primi foaie matricola pe cate materii va studia, bineinteles. Intrebarea care se pune acum, foaia matricola necesara inscrierii la facultate va fi suficienta daca el are cam 4-5 materii/an de studiu, Urmand ca in ultimii 2 ani sa aiba fix 4 materii?
  Care scoala stii ca ar oferi o foaie matricola solida?!
  Multumesc frumos!

 2. Buna, Cristina, si scuze pentru raspunsul intarziat. Wolsey este o scoala solida. Adica mai solid de atat, rar gasesti.
  Problema cred ca este pusa putin gresit. Foaia matricola nu are cum sa arate mai multe materii decat studiaza copilul.
  Indicat ar fi nu sa il inscrii la o scoala care ofera foi matricole stufoase, ci sa incepeti cautarea invers, adica de la facultatea spre care se va indrepta.
  Ma gandesc ca are o idee legat de drumul pe care vrea sa o ia, si ar trebui sa vedeti concret ce anume se cere la facultatea respectiva.
  A dat IGCSE? La ce da A Levels?
  Copilul meu este inca mic, nu am trecut prin toti acesti pasi, dar din cate stiu eu sunt unele universitati unde nu se cere transcripts daca copilul a dat GCSE/IGCSE. Altii, daca nu ai transcripts, cer macar dovada ca a fost terminat liceul, cum ar fi examenul GED.
  Cel mai bine verificati asa, care va sunt optiunile, care uni cere si care nu, iar la cele care cer, daca au un numar de materii cerute.
  La fel, e posibil sa fie necesar ca materiile din anii terminali sa fie cele la care da si A Levels, iar A level sa fie conditionat de materiile la care a dat IGCSE. Dar iar, depinde de universitate si de materii pentru ca nu se plica aceleasi reguli pentru toate.
  As vrea sa pot ajuta mai mult, dar cum zicea, mai avem mult pana acolo 🙂
  Mult succes va doresc ❤️

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: