Branza la borcan cu usturoi si condimente (pentru iarna)

De cand am postat pe pagina Iz de Viata prima poza cu un borcan de branza cu usturoi mi-ati cerut reteta, si iata ca in sfarsit apuc sa o scriu pe indelete.

Prima data am pus branza de vaca la borcan cu usturoi si diverse ierburi aromatice pe vremea cand avea bunica mea vaca. Mai apoi nici loc de depozitare nu am avut, nici vaca pentru ca a fost vanduta, si uite asa a trecut timpul si eu n-am mai pus branza la borcan.

Pe vremuri puneam branza cu ardei micuti iuti si boabe de ienibahar, printre alte condimente.

Anul asta nu am avut nici de una nici de alta, dar am gasit o combinatie care imi place tare. Apropo, voi puteti pune branza cu orice stiti ca va place.

Prima regula in conservarea branzei in ulei este sa n-o puneti foarte proaspata sau plina de zer. Cu cat e mai tasata si mai fara zer, cu atat se pastreaza mai bine.

Cum se procedeaza:

Cantitati pe cuvant ca nu stiu sa va spun. Pot doar sa aproximez ca dintr-un kilogram de branza si o capatana de usturoi am pus cam 6 borcane.

Cert e ca am taiat branza cuburi, usturoiul curatat taiat felii, am facut un amestec de rozmarin, oregano, sare, piper boabe zdrobit si le-am alternat in borcane.

Adica am pus cateva cubulete de branza, o lingurita de condimente, cateva felii de usturoi, si tot asa in straturi pana sus.

Cuburile de branza nu se taseaza decat foarte putin. Adica nu le lasi cum pica pentru ca ramane loc mult intre ele, dar nici nu le indesi in borcan.

Cand ajungi sus incepi sa torni usor ulei. Mai demult puneam ulei extravirgin de masline, anul asta am pus ulei de floarea soarelui.
Merge cu oricare.
Bineinteles, cu cat e mai buna calitatea uleiului, cu atat e mai pretios si gustos preparatul.

A, si nu uita, uleiul trebuie sa acopere branza.

Dupa ce ai strans bine capacul, inclini usor borcanul ca sa iasa orice bula de aer a mai ramas in borcan. Si vor ramane multicele. Nu intorci borcanul cu fundul in sus, doar il inclini putin in toate partile.

E foarte important sa faci asta. Una ca sa se pastreze bine branza, a doua sa nu oxideze osturoiul. Daca raman bule de aer pe langa bucatile de usturoi o sa se faca verde/albastrui si o sa intri in panica, “valeu, mi s-a stricat branza!”. Nu s-a stricat nimic, doar a oxidat usturoiul. La fel cum se innegresc morcovii si cum se maronesc merele cand le este indepartata coaja. Usturoiul e ceva mai vesel si se face albastrui.
Culoarea verde/albastra a usturoiului mai poate fi data de interactiunea intre sulful usturoiului si orice farama de cupru din ustensilele de gatit, daca usturoiul are parte de schimbare brusca de temperatura, daca este expus la soare, daca sarea folosita este iodata, si mai sunt N alte situatii.

Ce trebuie sa stii este ca usturoiul colorat inca poate fi mancat, fara niciun fel de problema.

Acum ca ai terminat, pui borcanele intr-un loc racoros si intunecat, si nu te atingi de branza minim doua saptamani inainte sa o consumi.

Spor la preparareee 🧄🧀🧄🧀🧄🧀

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Lasă un răspuns