Sos de friptura la borcan pentru iarna

Pana anul asta, recunosc, nu am inteles pe deplin satisfactia conservarii alimentelor pentru iarna, dar de cand m-a pocnit, nu ma mai opresc. Ma tot intreb in fiecare zi ce mai merge conservat si in ce fel, asa ca incepem fascinanta calatorie in arta conservarii mancarii cu un experiment. Cum altfel, d’uh! Doar vorbim de mine. Si de un sos de friptura la borcan demential de delicios!

Stiu ca urati povestile cat juma’ de roman la inceputurile retetelor, dar rabdati-ma. Sunt nescrisa de mult pe blog si o sa fac de acum tot posibilul (desi am mai promis asta), sa scriu aici si postarile mai lungi de pe Facebook, ca pana la urma blogul asta stiu sigur ca nu dispare nicaieri, spre deosebire de retelele de socializare.

Revenind, am avut azi o zi din aia de “lasa-ma sa te las”. Asa ca am dat roata prin solar, am cules o poala de rosii cherry (poala de tricou, nu de rochie sau fusta, ca sa intelegeti ca a fost o poala mai mica), si eram pornita sa le pun la murat. Doar ca nu stiam cum. Logica mea zice ca saramura fierbinte peste rosii rezulta o chisalita, fara saramura fiarta nu se sigilau borcanele, si pana la urma am renuntat la idee, dar am aflat si cum se face. Va povestesc intr-un articol viitor.
Pentru ca toate cantitatile mele au fost, ca de obicei, ochiometrice, o sa va aproximez cantitatile. Pentru siguranta ramane sa faceti o data si la o adica modificati pe loc sau data viitoare in functie de cum va iese si cum va place.

Sos de friptura

Ingrediente:

– aproximativ 1 kg rosii cherry taiate pe jumatate

– vreo 7 cepe potrivite

– ulei ( sa acopere bine fundul oalei, sa zicem juma de cana)

– sare si piper dupa gust

– 2 cani de apa

– 5 crengute de cimbru proaspat

– un dovlecel grasan galben (cred ca e ok si unul clasic, sau chiar dovleac daca aveti, e si mai interesant)

– aproximativ 200 gr sos barbeque

– aproximativ 100 ml sos de soia

Din ingredientele astea mi-au iesit fix 6 borcane mici. Din alea de 300.

Cum am facut:

Am calit ceapa pana s-a facut stravezie, am pus jumatatile de rosii peste, am mai calit cateva minute pana s-au inmuiat si rosiile, am pus o cana de apa si am pus mixerul vertical in functiune, ca sa le pasez pe toate.

Am pus iar pe foc, am adaugat dovlecelul cubulete (curatata coaja si interiorul), crengutele de cimbru, am mai pus o cana de apa, sare si piper, si am lasat sa fiarba pana am putut farama usor dovlecelul cu furculita.

Atentie, trebuie amestecat constant si lasat pe foc mic pentru ca se prinde intr-un mare fel. Dar si daca se prinde putin, sa nu disperati. Si asa trebuie sa iasa usor afumat.

Cand a fost fiert dovlecelul, am pus ingredientele mele preferate din ultima vreme. Sosul de barbeque si sosul de soia. Amestecat bine, lasat inca vreo 2 minutele, scoase crengutele de cimbru si varat tot in borcane.

Strans bine borcanul, apoi pus cu capacul in jos si acoperite toate borcanele cu o patura sau ce aveti voi mai grosut.

Eu am un soi de draperie de bumbac gros pe care o pun in doua si nu am avut probleme pana acum. Toate capacele s-au tras.

Sosul rezultat este putin texturat (n-o sa iasa ca sosul din tub decat daca il mixati si il mai lasati inca o data la scazut), si dupa gustul meu e perfect echilibrat.

Ingrediente putine, simple, si un rezultat minunat de gustos.

Il vom pune la iarna pe carnea de porc, pui, si ce oratanii om mai manca.

Daca decideti sa incercati reteta, sa imi spuneti si mie cum v-a iesit 🥰

Ne citim curand cu mai multe bunatati.

Paaa!

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Lasă un răspuns