Cerehard: Mirajul Iluziilor Trambitate Agresiv

Te salut cu drag si jena, cititorule drag, caruia cu un an in urma tot eu, naiva, iti laudam o scoala pe care o doream a fi minune si ideala pentru copilul meu. Da. Despre Cerehard este vorba, acronimul in curs de aprobare ca marca inregistrata a ONGului Re-Design, fondat si pastorit ca o turma hipnotizata, cu iz de secta si foarte profitabila pe deasupra, de nimeni alta decat Adriana Braescu.

Inainte de toate sa iti spun de ce nu am facut investigatiile pe care urmeaza sa ti le dezvalui si care sunt rodul muncii unui grup de parinti, prea mic pentru magnitudinea cazului.

Pentru ca am avut naivitatea omului aflat/intrat intr-un domeniu nou, care nici nu stie ce nu stie (if that makes sense), caruia nu ii trece prin cap sa intrebe lucruri de culise, mai ales in urma unei prezentari pompoase in care sunt introduse detalii ca “presedintie”, “am vorbit la Aracip”, “agentie care colaboreaza cu Guvernul UK”, “profesor universitar”, “in toate institutiile se stie de noi”, “am rezolvat la inspectorat”, “scoala britanica internationala”, “proiect unic” si altele.

Persoana care spune aceste lucruri este o femeie neurobiolog la vreo 50 de ani, cu 2 copii acasa, cu un CV stufos, care toata viata a invatat si lucrat in sistem dar care acum vrea sa intoarca foaia si sa normalizeze educatia personalizata.

Stai asa, o asculti, te uiti la ea si te gandesti “Bah, o sti ea ceva, ca prea zice cu foc!”.

Toate detaliile au sens, vezi zeci de parinti incantati in aceeasi sala cu tine, alte sute sunt deja inscrisi, fac centre, “micro scoli”, se aduna copiii cu interese comune, care nu se aduna si studiaza individual o face conform pasului si tipologiei proprii, si simti asa cum te furnica din talpi entuziasmul.
Pe langa mediul mult visat in care abia ai intrat, mai ai si dorinta aia arzatoare de a-ati educa odrasla personalizat, pentru ca scoala clasica nu i se potriveste si pace. Asa ca proiectezi, si iti doresti atat de tare sa fie aia optiunea ideala, sa nu mai apelezi la scoli din SUA ca io-te! Facura astia una aci, in Romania!
Zau daca nu iti vine sa te mustruluiesti singur doar la ideea ca te-ai putea gandi ca ceva ar fi in neregula.

Cand am avut primul sentiment ca ceva este in neregula?

Cand am vazut-o prima data pe fondatoare.
Am invatat de-a lungul anilor sa ma bazez pe ceea ce americanii numesc “gut feeling”. Adica intalnesti un om si prima data cand il vezi, iti transmite ceva.
Am plecat de la hotel, am ajuns la sala de conferinte, si pentru ca acolo era tot un hotel dar care avea si restaurant, in momentul in care am ajuns si am fost condusa spre sala de conferinte am vazut doua persoane la masa. O doamna foarte sobra si incruntata, si ceea ce parea a fi versiunea ei mai tanara.

Apoi sa aflu ca doamna respectiva era fondatoarea, si domnisoara care o insotea era fiica.
M-am tot gandit la ce ma asteptam oare inainte sa aflu cine e si cum arata. Nu cred ca imi doream neaparat un club de hipioti, dar cred ca imi imaginam pe cineva care sa aiba acea blandete in privire si sa transmita acea candoare specifica ideii de holism, de alternativ, de natural, organic, nativ.
Daca prezentarea respectiva ar fi fost tinuta strict de fondatoarea ONGului, probabil as fi avut dubii.

In schimb a fost suficient de desteapta cat sa delege partea de marketing si promovare catre o mama frumoasa si blanda, care si-a luat o teapa poate mai mare decat noi toti daca e sa tinem cont ca i-a facut cunoscuti in toata Romania, cand n-au mai avut nevoie de ea i-au tras un sut in fund si apoi i-au urcat parintii in cap.

Daca nu i se intampla acest lucru, probabil eram in bezna in continuare si ma trezeam peste vreo 3-4 ani ca, legal, copilul meu apare ca nescolarizat.

Investigatia facuta de mine impreuna cu ceilalti parinti doritori sa afle adevarul in aceasta situatie a inceput in luna Martie a anului curent, si ea continua.

Pentru ca in problema sunt destul de multe acronime folosite, poate parea greu de urmarit, dar cititi incet, cu rabdare, si veti prinde firul.

Ce acronime sunt de interes in acest caz:

IBS: International British School (termen fara valoare legala)

DfE: Department for Education (Ministerul Educatiei din UK)

BSO: British School Overseas (singura acreditare recunoscuta de DfE)

BCS: British Curriculum School (o Scoala care urmeaza programa britanica, dar care nu exista ca termen legal)

Penta International: agentie britanica de inspectare a scolilor

Ne oprim aici cu acronimele deocamdata, ca sa putem intelege legatura dintre ele.

Contractele semnate cu ONGul Re-Design aveau in antet:

Cerehard IBS

Centrul de Resurse pentru Educatie Holista al Asociatiei Re-Design International British School

Bucuresti

Ce intelegem de aici? Ca avem de a face cu o scoala britanica internationala, da?

Promisiunile erau simple si eficiente, de a oferi cadru legal pentru educatia personalizata a copiilor.
Aceasta educatie personalizata consta in crearea mediului propice si a conditiilor de studiu potrivite fiecarui copil in parte, toate oferite de parinti. Copiii, in functie de interesele lor, invatau cu ajutorul parintilor, profesorilor platiti de parinti, prin research propriu, platforme online, carti si alte modalitati de invatare.

In momentul in care eu am aflat de existenta acestui ONG, ei erau “in curs de acreditare”. Asta inseamna ca reprezentantul agentiei Penta International, Mark Evans, venea periodic in tara si verifica progresul scolii, in vederea acreditarii ca BSO (british school overseas).

Treaba asta s-a intamplat inca de prin 2017.

Dupa doua “avize de functionare” invalide din punct de vedere legal, in jur de 1500 de familii inscrise in Cerehard care au platit fiecare cate 300 de euro pe an plus evaluari (cine a dorit asta), in locul acreditarii BSO, intr-un mod foarte convenabil Adriana Braescu impreuna cu agentia Penta “si-au dat seama” pe ultima suta de metri ca ceea ce vrea sa fie Cerehard este mai mult decat BSO, si nu li se mai potriveste.
Oare cand au vazut ca unul din criteriile obtinerii BSO este sa ai o scoala fizica, nu le-o fi picat fisa?
Nu. Asa ca, dupa multe mii de euro cheltuite din banii parintilor, in loc de Upgrade, au facut un Downgrade. Adicatelea in loc sa obtina ceva si mai bun  ca BSO, au luat-o pe scurtatura, si au primit de la stimabilul Mark Evans o hartiuta, o fituica, cum imi place mie sa ii spun, unde sunt numiti BCS.
Or BCS (british curriculum school), nu exista ca termen legal, conform autoritatilor din UK.

Daca Cerehard s-ar fi incadrat in vreo categorie ar fi fost oricare, mai putin BCS. Din simplul motiv ca nu toti copiii inscrisi la ei folosesc curicula britanica. A, ca se colaboreaza cu o platforma online unde exista SI curicula britanica, asta e alta mancare de peste.

Normele si raportul BCS nu au fost facute publice de agentia Penta in ciuda insistentelor noastre, si ni s-a tot repetat ca singurele rapoarte publice sunt cele pentru BSO.

Pe cealalta parte Adriana Braescu spune ca “standardele pentru BCS sunt definite clar de Penta”. Super! Doar ca nu stie nimeni care sunt alea!
Cert e ca in conversatia avuta cu Mark Evans atunci cand a explodat buba, el a spus foarte clar ca singurul acronim recunoscut de UK este BSO.

La intrebarea “este Cerehard acreditat” a spus ca “da” 🙂 Ca doar nu era prost sa spuna “nu” dupa cati bani a incasat. Cerehard este acreditat ca Nimic legal, de o agentie privata britanica, FARA sa aiba vreo legatura cu DfE (Min. educatiei britanic)  si cu standardele lor.

Asadar, long story short, Crehard nu este scoala britanica de niciun fel, lucru confirmat mai intai de siteul Guvernului UK unde se afla lista scolilor BSO, de siteul Penta, si prin mail oficial de DfE.

Cand am descoperit aceste detalii, Adriana Braescu a cotit-o.

Stati jos, sa nu va ia ameteala: lor nu li se potrivea BSO, asa ca pentru ei SE INVENTEAZA special un consiliu international numit ICEOTAS (International Council Education Otherwise Than At School).

Acest Iceotas ar fi echivalentul BSO pentru scolile de tip Eotas (education other than at school), si de la sfarsitul anului 2020 asteapta sa fie aprobat de guvernele lumii. Practic nici el nu poate acredita vreo scoala, pentru ca legal e in plop si plopu-n aer.

Acest consiliu este defapt varianta Penta 2.0 dar care acopera mai multe tari si acrediteaza entitati care trateaza educatia altfel decat in sistemul clasic.

Sens are.

Ar fi totul perfect si initiativa pe deplin laudabila, daca in tot acest timp nu ar fi incasat sute de mii de euro pe an fara sa livreze ceea ce au promis prin contract: CADRU LEGAL!

Nu exista norme pentru tine? Perfect. Ai doua optiuni:

1. Faci ce stii ca trebuie facut ca visul tau sa capete contur, din buzunarul tau si nu finantat de oameni care isi doresc ca ce spui tu sa fie adevarat, fara sa pui peste 1500 de copii in situatia de abandon scolar din punct de vedere legal

2. Obtii acreditare BSO sau ce alt acronim LEGAL iti face cu ochiul, inscrii copiii LEGAL si cand unicornul curcubeistic numit ICEOTAS a luat nastere, ii transferi tot LEGAL, in bula cristalina holistica.

Pentru ca nu stiu daca stiti, dar dreptul la invatatura, in Romania, este garantat prin Constitutie.

Au fost parinti care s-au dat la figurat cu capul de pereti pentru ca au intrat pe fir Protectia Copilului si Inspectoratele, din cauza ca Cerehard nu este inscris nici macar in Registrul Special al furnizorilor de educatie din Romania, cu curicula alta decat cea din Romania.

In asteptarea infiintarii normelor internationale pentru visul “neurobioloagei”, cu complicitatea lui Mark Evans de la agentia Penta, legal, copiii inscrisi in acest ONG nu figureaza ca fiind inscrisi in nicio scoala.

In Romania autoritatile inchid ochii.

Aracip (agentia romana de asigurare a calitatii invatamantului preuniversitar), echivalentul lui Ofsted (office for standars in education children’s services and skills) din UK, inchide ochii in frunte cu presedintele Iosifescu. Inca asteptam un raspuns oficial de la ei in acest caz.

Departamentul Antifrauda al ANAF ne-a pus in standby, cu un raspuns nici ca-i alba, nici ca-i neagra. Desi dau amenzi si pun popriri si pentru un leu altora, de astia care au incasat sute de mii de euro pe an FARA sa ofere FACTURI, nu-i doare capul.

ANPC nu a raspuns deloc sesizarii.

Cei de la Data Protection, domnii responsabili de GDPR de la ANSPDCP care au bagat spaima in populatie cu protejarea datelor personale si amenzi usturatoare, ne-a dat scurt si la obiect cu flit.

Numele parintilor au fost facut publice fara stirea si voia lor de o individa care lucreaza “voluntar” pentru Braescu pe reteaua “scolii”. Nume luate dintr-un mail in care respectiva nu s-a aflat si nu i-a fost adresat.

Tot niste “voluntari” au acces la baza de date cu numele parintilor, copiilor, adrese, numere de telefon fara sa ii recomande nimic pentru acest lucru si fara sa fie experti in domeniu.

In incheiere, hai sa vedem cateva din foarte multele dovezi pe care le-am strans noi, parintii, in acest caz.

Dragi autoritati, dragi jurnalisti, poftim. Pe tava:

 

AoBSO (association of British Schools Overseas) confirma ca nu exista categoria de canditat BSO recunoscuta de Ministerul Educatiei britanic. Magarie facuta de Mark Evans.

Schimb de mailuri intre doi oficiali UK unde se confirma faptul ca “acreditarea” BCS nu are nicio treaba cu Ministerul Educatiei sau Guvernul UK

 

British Council zice ca nu a oferit nicio scrisoare de recomandare pentru Cerehard

In coloana din dreapta Adriana Braescu, printre alte balarii, spune ca ei sunt ONG si nu ofera facturi. Anaf i-a dat seen dar se mai gandeste daca merita efortul.

Un inspectorat scolar din tara zice asa:

Aracip prin presedintele Iosifescu, in acelasi caz in care s-a pronuntat inspectoratul de mai sus in Februarie 2021, zice asa:

 

 

Iar Adriana Braescu, cea care zice in nenumarate randuri (avem dovezi si scrise si video) ca ei din vara lui 2020 sunt scoala britanica, zicea in 2019 asa:

 

Aceste imagini sunt asa… Esentialul. In spatele lor sunt mult mai multe ite incurcate, sume vehiculate, si peste 1500 de oameni fraieriti.

Cerehard a fost promovat la radio, televiziuni, in articole, fara ca macar o singura persoana, un singur jurnalist sa isi faca treaba cum trebuie si sa verifice informatia.

Minciuna dupa minciuna, injuraturi la adresa parintilor in grupuri private (si pentru asta avem dovezi), amenintari (am mail cu dovada), si refuzul de a inapoia banii parintilor sub pretextul ca taxa este nereturnabila.

Cand acum vreo 2 luni a zis intr-un mail ca celor nemultumiti le va returna banii, in momentul in care i-au fost ceruti a zis ca nu i se poate imputa contractual acea afirmatie si prin urmare nu e motiv de returnare a banilor.

Nu au livrat absolut nimic in urma contractului de “Servicii Educationale”, si nimanui nu pare sa-i pese.

In ciuda dovezilor, sunt in continuare parinti care o urmeaza orbeste si nu pot iesi din mreaja perfectiunii descrise de “luptatoarea cu sistemul”.

Noi, astia care am inceput sa cercetam, suntem niste oameni rai care ne legam de detalii ca documentele si facturile.

Intre timp, pentru anul urmator, am inscris copilul in alta parte. Oamenii aia dau foaie matricola cu Apostila de la Haga. Cineva mi-a zis ca exista o intelegere intre Romania si tara respectiva, si nu e nevoie de apostila.

Pana in momentul in care, cel putin in Romania, nu o sa ne mai manance birocratia de vii, lasa. Sa dea Dumnezeu sa prind ziua cand o sa mi se spuna ca nu mai e nevoie de acte.
Pana atunci, prefer sa le am si sa nu-mi trebuiasca, decat sa am nevoie de ele sau copilul peste ani sa aiba nevoie de ele si sa nu le aiba.

Contez pe faptul ca acest articol va fi vazut de cine trebuie.

Atentie: aici nu vorbim de Sistem vs educatie alternativa.

Vorbim de Frauda. Vorbim de planificare in detaliu a unei infractiuni, astfel incat acest domeniu sensibil si neexploatat anterior la acest nivel in Romania sa ii genereze unei persoane niste sume fantastice, in schimbul carora nu a oferit absolut nimic.

Ce a facut cu acesti bani? In ce scop au fost folositi? In ce buzunare si conturi au fost impartiti de isi permite cu un curaj fantastic ca la ora actuala inca sa mai faca inscrieri?
Asta ar ramane de aflat in urma unei anchete oficiale.

Poate face putina lumina daca aflam cum gandea madama in urma cu vreo 7 ani, prin 2014:

Voi aveti vointa d-asta? Vedeti? D-aia nu incasati sute de mii de euro pe an 🙂

In continuare voi posta inca 2 lucruri: Scrisoarea Deschisa la care Adriana Braescu nu a catadicsit sa raspunda, si o ultima concluzie formata strict pe baza declaratiilor ei si a raspunsurilor primite de la oficiali pana acum.

 

Scrisoare deschisa

Catre BRAESCU ADRIANA, in calitate de presedinte al Asociatiei Re-Design, persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, cu sediul in Bucuresti, sector 3, str. Trifoi, nr 16A, cod fiscal 32638431, inscrisa in registrul special la nr. 145/28.11.2013, Partea A.
Noi, parinti si parti civile, semnatare ale contractelor de ‘Servicii Educationale’ propuse de dvs. pe platforma online a asociatiei, va informam de constatarea urmatoarelor aspecte:
– Centrul ‘cerehard’ al asociatiei pe care o conduceti nu este o SCOALA, dupa cum ati declarat si continuati sa o faceti in mod public. Nu detineti nicio autorizatie de functionare, listare sau acreditare nici din partea autoritatilor competente din Romania, nici din partea
Departamentului pentru Educatie al Guvernului din UK.
Ati folosit atat in contractele propuse, adeverinte cat si in declaratii publice termenii: Scoala Internationala Britanica (IBS), acreditare ca IBS, proiect-
pilot din categoria EOTAS in curs de acreditare britanica, pilotarea si acreditarea EOTAS, Scoala Internationala Britanica din Romania, Scoala Internationala, proiect acreditat ca IBS (International British School), Scoala Internationala (IS – International School), British School (BS), British Curriculum School.
”Pana la momentul prezentei, nu s-a inregistrat nicio solicitare din partea Asociatiei Re-Design, nici pentru declansarea procedurii de autorizare a unui furnizor educational utilizand un curriculum romanesc, nici pentru recunoasterea functionarii legale a unui furnizor educational utilizand un curriculum diferit de cel romanesc si inscrierea acestuia in Registrul special gestionat de ARACIP.”
Dl. Mark Evans (inspector Penta International) a declarat ca nu cunoaste ce este stipulat pe contractele semnate intre asociatia re-design si parinti, nu a sugerat niciodata ca ‘cerehard’ ar fi o scoala, clasificarea ca EOTAS pentru ‘cerehard’ nu o cunoaste, dar stie despre creionarea ICEOTAS confirmand ca acest tip de incadrare nu are nicio legatura cu Penta International. De asemenea a declarat ca nu stie de existenta acreditarii ca IBS, mentionand:
”There is no such legal designation as IBS, it’s just a phrase, like NRC (nice red car) – no legal designation, just a phrase..”
Conform Guvernului UK, respectiv DfE nu exista termenul oficial de BCS, ci ‘The National Curriculum for England’, iar pentru EOTAS nu exista forme de acreditare, fiind un program special conceput pentru copiii cu nevoi speciale cetateni ai Marii Britanii:
”EOTAS makes educational provision for children with social, emotional behavioural, medical or other issues who, without its provision, cannot access suitable education.”
– Ati prezentat in mod public trei certificate emise de Penta International in anii 2018, 2019, 2020, pe primele doua fiind stipulat numele asociatiei ca ReDesign si nu in forma sa corecta Re-Design asa cum este inregistrata asociatia. Certificatul din 2020 pe care il prezentati ca si
certificat de acreditare nu stipuleaza numele asociatiei Re-Design ci ”cerehard”, aceasta din urma nefiind la momentul respectiv marca inregistrata. Niciunul din certificatele prezentate nu contin adresa, stampila, semnatura, sau cel putin o evidenta cum ca ar fi fost aprobate sau listate de Guvernul UK, asa cum ati mentionat:
‘Da este acreditat de la 1 iulie. Lista scolilor acreditate se actualizeaza din cand in cand, noi am avut inspectia BSO in februarie, urmeaza sa fim listati probabil in toamna.”
Ati folosit in continuare in mod abuziv termenii ‘Guvern UK’, ‘acreditare sub forma BSO’, inducand astfel in eroare parintii care asteptau confirmarea unei astfel de acreditari.
Avand in vedere faptul ca asociatia re-design nu detine o scoala fizica, ati propus ca inspectia Penta International sa aibe loc in trei spatii inchiriate fara a asigura si respecta tiparul si regulile oficiale conforme unei inspectii pentru British School Overseas, de altfel singura incadrare oficiala acreditata de Department for Education al Guvernului UK pentru o Scoala Internationala.
‘I can confirm there is no formal BSO candidate/aspiring BSO school category recognised by the DfE. This support will have been conducted by Penta outside of their BSO licence and will not have awarded BSO.’ (AoBSO)
”The Ministry of Education’s registration process for International Schools requests a letter from the relevant Embassy for any school which operates under the system of that country. As agreed with the Ministry and the British Embassy, upon request and upon submission of the relevant accreditation certificates, the British Council issues a statement which confirms that a school is accredited by the BSO scheme and/or COBIS.(..) These are the only forms of accreditation that they will accept.(..)
We can also confirm that we have not issued any letter of support for a ‘cerehard’ registration.” (Ministry of Education – Registration of International Schools in Romania, British Council, British Embassy)
La cererea partilor contractuale, atat dvs cat si dl Mark Evans (Penta International), nu ati pus la dispozitie rapoartele de inspectie ce pot contine informatii si explicatii importante referitoare la refuzul acreditarii ca BSO, precum si baza legala de stabilire si aplicare a unor noi
standarde.

Ati mentionat in contractul propus:
”La finalul fiecarui an scolar, fiecare cursant primeste diploma de absolvire.(..)La fel ca diploma de la finalul anului scolar din Romania.”
Ati asigurat astfel parintii de legitimitate, acestia fiind increzatori ca vor beneficia de aceleasi drepturi ca orice elev din Romania. Nu ati respectat aceasta clauza, iar ulterior ati modificat forma contractului, fara a anunta partile contractuale:
”La finalul anului contractual, nu se elibereaza diploma de absolvire.”
In contractele semnate se stipula faptul ca oferiti Evaluari in colaborare cu centrul educational Filbrit (companie privata filipino-britanica ce apartine Inspectorului Penta International, Mark Evans), pretul acestora fiind inclus in pretul total achitat catre Asociatia Re-Design,
respectiv 300 euro.
Ulterior, din nou fara a instiinta parintii, ati modificat si aceasta clauza, stabilind o taxa separata.
Ati stabilit pe baza contractului propus de asociatie achitarea sumei de 300 euro/an/familie pentru ‘Servicii Educationale’, de altfel neconforme si inexistente, pentru care urma sa eliberati facturi sau chitante, insa nu ati respectat acest lucru, declarand ulterior:
”Asociatia Re-Design este non-profit, nu emite facturi fiscale, nu desfasoara activitati comerciale.”
Pe langa colaborari cu persoane cunoscute partilor contractuale ca persoane de incredere care promovau la cererea dvs. ofertele Educationale propuse de asociatie, ati colaborat cu persoane fizice fara a face publica natura acestor relatii si calificarile respectivilor pe baza carora au avut acces la date cu caracter personal si la baza de date a asociatiei. Aceste persoane au cauzat daune morale prin informare eronata si amenintari adresate parintilor care cereau explicatii referitoare la forma legala de functionare a Asociatiei.
In urma neintelegerilor intre dvs si partile contractuale, ati declarat in mod public:
”(..) Cei care va simtiti rusinati ca faceti parte din comunitatea cerehard – ne pare rau ca ati trecut prin aceasta experienta si nu dorim sa va expuneti
suplimentar.(..) Iar daca niciuna din aceste solutii nu va satisface, va returnam taxa de inscriere.”
Din pacate, ati respectat aceasta ultima solutie in functie de alegerea dvs personala, refuzand in continuare returnarea taxei multor parinti.
In urma celor constatate, asociatia Re-Design prin Braescu Adriana si alte parti din conducere, este pasibila de inselaciune, fals in acte, declaratii publice false, evaziune fiscala conform Codului Penal.
Prin urmare, pentru evitarea unui proces penal colectiv si pentru stoparea producerii altor daune morale, noi, parinti si parti civile solicitam asociatiei re-design reprezentata de Braescu Adriana urmatoarele:
Retragerea tuturor afirmatiilor din spatiul public, precum si de pe site-ul asociatiei care mentioneaza si recomanda ‘cerehard’ ca fiind o scoala, o scoala acreditata si o scoala internationala britanica acreditata pentru a nu mai propaga informatii false, a induce in eroare parinti care doresc pentru copiii lor o scolarizare legala si a produce daune morale si financiare.
Conform propriilor declaratii publice, restituirea sumelor de bani primite de la parti civile semnatare, datorita nerespectarii contractului si a lipsei serviciilor educationale
Sa ofere partilor civile implicate scuzele de rigoare pentru informare eronata, pentru lipsa de transparenta si comunicare si pentru daunele morale aduse.

Sa se rezume exact la ceea ce este si poate oferi o asociatie non-profit conform legilor din Romania. Mentionam ca toate cele evidentiate in aceasta scrisoare au la baza dovezi si marturii ale celor direct implicati.

 

 

Problema ‘cerehard’ explicata (pe scurt) pe baza declaratiilor publice ale A. Braescu si a raspunsurilor primite de la autoritatile competente:

Cerehard este acronimul de la ‘Centrul de Resurse pentru Educatie Holista al Asociatiei Re-design’. De mentionat faptul ca scoala internationala britanica Cerehard (asa cum era prezentat in mod public) in realitate centrul ‘cerehard’, intre anii 2017-2020 nu a fost o marca inregistrata (au apelat la inregistrare in anul 2021)

Asociatia Re-design oficial/legal apare in cadrul registrului national al ong-urilor ca si asociatie cu scop de ‘infiintare centru de conferinte in cadrul caruia se vor organiza dezbateri, conferinte, cursuri, scoli de vara care vor aborda, intr-o maniera holista teme legate de cultura si educatie, promovarea dialogului intercultural si a proiectelor multinationale din domenii implicate in dezvoltarea si aprofundarea cunoasterii (..)’. A fost infiintata la 10 ianuarie 2014 avand CAEN:9499 (activitati ale altor organizatii) cu presedinte: Braescu Adriana, vicepresedinte Florea Adrian, vicepresedinte Clopot Cristina Elena.

In 2014 Braescu Adriana organiza intalniri adhoc propunand activitati pentru copii: matematica prin arta si jocuri, stiinte, arta scrierii, sanatate si echilibru cu participare gratuita, ulterior contra cost. De mentionat faptul ca asociatia nu a detinut si nu detine un sediu propriu pt astfel de activitati, apeland la diverse locatii publice sau spatii inchiriate. Nu a detinut si nu detine autorizatii sau acreditari pentru astfel de activitati din partea autoritatilor romane.
Majoritatea celor ce participau la aceste intalniri erau parinti cu copii care doreau o alternativa pentru scoala de stat, respectiv homeschooling. Multi dintre ei aveau copiii inscrisi la scoli umbrela din SUA, de altfel ca si Adriana Braescu cu copiii inscrisi la una din aceste scoli.

Incepand cu 2017, s-a dorit infiintarea unei scoli proprii pentru a propune o forma de educatie legala alternativa celei de stat.
Singura optiune legala care exista este de a infiinta o Scoala Internationala.
In acest sens a optat pentru Marea Britanie, adresandu-se institutiilor de inspectie/acreditare. Initial a facut apel la COBIS (Consiliul Scolilor Internationale Britanice ce deserveste scolile Internationale Britanice din întreaga lume), insa in urma unui refuz a contactat agentia Penta International (agentia de inspectie care deja inspectase multe din scolile internationale din Romania).
P.S. Pentru a inspecta o Scoala Internationala a carei acreditare oficiala in sistemul englez de educatie se numeste schema BSO (scoli britanice de peste mari) este necesar ca aceasta sa existe deja ca institutie autorizata provizoriu sau permanent de autoritatile din Romania. Este vb de o scoala cu sediu, cu prezenta fizica, cursuri si profesori.

Intre Asociatia Re-design si Penta International s-au stabilit doua tipuri de subcontracte: unul in vederea inspectiei si acreditarii centrului si altul pt furnizarea de cursuri online prin Filbrit (companie privata cu sediul in UK ce ofera contra cost cursuri online pe curricula britanica si cea filipineza, companie ce apartine directorului Penta International si sotiei acestuia)

In 2017, in urma acestui parteneriat intre Penta International/ Filbrit si Asociatia Re-design prin Adriana Braescu, aceasta a facut propaganda si reclama agresiva atat pe site-ul propriu, pe retele de socializare online cat si prin interviuri/articole media SCOLII INTERNATIONALE BRITANICE CEREHARD cu specificatia: ”demararea acreditarii ca IBS (International British School)” propunand publicului larg contracte de ‘Servicii Educationale’ contra cost. Serviciile propuse in contracte constand in cursuri cu prezenta fizica in Bucuresti sub aceeasi structura ca cele din 2014-2017, coordonatori fiind parintii copiilor inscrisi sau varianta homeschooling/unschooling cu aderare optionala la cursurile oferite de Filbrit contra unui cost suplimentar pe langa taxa de inscriere de 300 euro.

A mentinut aceste afirmatii pana in 2018, an in care Adriana Braescu a prezentat publicului larg primul certificat eliberat de Penta International cu mentiunea: ”Ong-ul ReDesign este scoala candidat in vederea acreditarii”, certificat valabil 2 ani. Adriana Braescu declarand public ca taxa acestei acreditari a fost 25.000 euro.
(nu este specificat tipul acreditarii, iar numele asociatiei este in forma incorecta ‘ReDesign’, forma sa legala fiind ‘Re-design’)
Tot in acest an a avut loc prima inspectie a Penta International. Aceasta a avut loc in sedii inchiriate (Ludotech, Bucurania) din Bucuresti unde a fost prezent un numar mic de parinti cu copii.

In 2019, Adriana Braescu a declarat public ca a fost contactat Departamentul pentru Educatie al guvernului UK, care ar fi specificat ca Cerehard este un proiect unicat, ca beneficiaza de atentie speciala si va trimite o echipa in vederea inspectiei BSO, urmand ca in urma acestei inspectii si acreditari sa devina oficial Scoala Internationala Britanica recunoscuta, inregistrata si listata de catre DfE (Departamentul pt Educatie al Guv.UK)
In acelasi an a fost eliberat de catre Penta International un al doilea certificat cu mentiunea: ‘Ong-ul ReDesign este scoala candidat pentru acreditarea BSO de catre DfE al guvernului UK prin inspectoratul Penta International’
(Din nou, numele asociatiei este incorect scris pe certificat si nu exista niciun logo, semnatura sau stampila care sa apartina DfE UK.)

‘Inspectia BSO’ a avut loc in 2020 cu mentiunea publica facuta de Adriana Braescu ca ar fi costat 20.000 euro. Aceasta a avut loc in sedii ale altor centre din tara si Bucuresti (centre after-school, asociatii si fundatii pt copiii cu sindrom down etc) cu participare voluntara a doritorilor.

In 2020 in urma acestei asa-zise inspectii BSO, Penta International nu a eliberat un certificat BSO (ca si in cazul scolilor internationale britanice din Romania), ci un al treilea certificat cu mentiunea: ‘acest Certificat confirma faptul ca Cerehard a indeplinit cu succes standardele stabilite pentru scolile ce adopta curriculum britanic’.
(Din nou, nu exista nicio mentiune, adresa, stampila, semnatura a DfE Guv.UK si nici numere de inregistrare. Iar ‘Cerehard’ (repet) ca si marca nu exista in anul 2020, asociatia facand cerere de inregistrare a marcii in 2021, ulterior eliberarii certificatului.)

– In urma contactarii directe a institutiilor din UK, s-a declarat ca nu exista termenul de ‘scoala candidat’ (mentionat pe primele doua certificate) sau certificat oficial eliberat in acest sens si nici alte date despre ‘cerehard’ sau ‘asociatia re-design’.

– Departamentul BSO pentru educatie al guvernului UK a confirmat faptul ca certificatul eliberat de Penta in anul 2020 nu este asociat sub nicio forma cu Guvernul UK.

– De asemenea, in urma declaratiilor Adrianei Braescu cum ca li s-ar fi oferit suport de catre Ambasada UK si Consiliul Britanic, acestea au fost direct contactate si au specificat ca nu au oferit scrisoare de suport catre ‘cerehard’.

– In perioada 2019-2020 Adriana Braescu a declarat constant ca s-a inaintat dosar catre Aracip in vederea recunoasterii si autorizarii. Din nou, s-a confirmat ca nu exista nicio solicitare din partea Asociatiei Re-design pt autorizare si functionare (confirmare valabila pt 2019/2020, asteptam inca un raspuns oficial si pt 2021)

Multitudinea de acronime folosite atat in propaganda publica cat si in contracte (IS, IBS, BS, BSO, EOTAS, ICEOTAS), multitudinea termenilor folositi (cerehard- Scoala Internationala Britanica, cerehard- Scoala Internationala de tip Eotas, cerehard- proiect acreditat ca IBS de tip EOTAS, cerehard- BS Scoala Britanica, etc), asigurarea din partea Adrianei Braescu ca ‘cerehard’ este o SCOALA ACREDITATA, declaratiile sale cum ca Cerehard urmeaza a fi listata public pe site-ul DfE al guvernului britanic, asigurarea ca la sfarsitul anului scolar se vor elibera diplome tuturor celor inscrisi, asigurarea ca orice copil inscris la ‘cerehard’ are aceleasi drepturi si statut ca orice elev al unei scoli internationale private, asigurarea ca au fost instiintate toate institutiile statului roman si ca urmeaza a fi recunoscuti de catre Aracip, toate acestea au indus in eroare parinti care au fost convinsi ca, copiii lor urmeaza o forma de invatamant alternativa dar legala.

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Articole recomandate

1 comentariu

  1. Wow!!!Si tocmai luam in calcul aceasta metoda de invatare acasa sub umbrela „CEREHARD” ….Bine ca am gasit acest articol!Multumesc foarte mult!!!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: