Resursele noastre pentru homeschooling, 5-6 ani

Resurse homeschooling

As putea foarte bine sa va dau foarte multe resurse de homeschooling de la 3 la 18 ani, dar nu pentru informatii generale suntem aici, ci pentru a va introduce in lumea noastra, cu relatarea unor experiente personale si la obiect.
Asa cum deja stiti (cei care urmariti Iz de Viata blog si FB), baiatul nostru este unschooler. Adica invata in primul rand ce il intereseaza si ce ii place, in ritmul dorit de el, in limba dorita de el, cu informatii si materiale puse la dispozitie de noi in functie de nevoile lui.

Initial voiam sa scriu in titlu “resurse de unschooling” dar unschoolingul este atat de vast si atat de personalizat, incat mi s-a parut gresit sa abordez astfel subiectul.

Cum unschoolingul este tot un soi de homeschooling, mergem inainte cu termenul asta.

Iz de Viata Sebastian

Baiatul nostru in acest moment are aproape 6 ani (ii face luna viitoare) si pe langa invatatul natural, din viata reala si din absolut tot ce il inconjoara, are cateva resurse importante care il ajuta sa invete.

 

 

1. Khan Academy Kids

Khan Academy Kids este o aplicatie gratuita cu ajutorul careia copiii pot invata in intervalul K-12, adica de la gradinita pana in clasa a 12a.

Bine, cand vine vorba de folosirea aplicatiilor unii parinti prefera sa amane, altii prefera sa nu lase copiii deloc sa foloseasca “ecranele”, dar asta este o optiune personala si fiecare alege ce simte si considera ca este mai bine si mai potrivit pentru copilul lui.

Seb foloseste aplicatia in limba engleza, dar exista posibilitatea de a o folosi in oricare dintre cele peste 35 de limbi in care a fost tradusa pana acum.

Khan Academy KidsCe a invatat pana acum cu ajutorul Khan Academy? Foarte multe lucruri, printre care alfabetul fonetic al limbii engleze, sa spuna pe litere (tot fonetic) cum se scrie un cuvant (spelling), cu ce litera incepe un cuvant auzit, sa deosebeasca si identifice literele mici si mari de tipar, sa desparta in silabe, localizarea unui anumit subiect (pe, sub, langa, in fata, in spate etc), despre anotimpuri, numerale, despre diverse sporturi, identificare tipare, sortare pe culori, pe marimi, pe inaltimi, pe tipologii, despre viteza, intensitate si multe alte lucruri.

Pe toate le-a invatat in engleza, cu ajutorul aplicatiei, fara implicarea noastra.

Partea de matematica nu prea se lipeste de el, in schimb ii plac formele geometrice si tot e ceva. Oricum la nici 6 ani nu o sa il streseze nimeni cu adunari si scaderi, mai ales ca inca nu este pregatit inca pentru ele.

Aceleasi lucruri dar in limba romana, le-a invatat de la noi.

In aceasta perioada din aplicatie invata punctuatia in fraza, din initiativa proprie. De fapt ar trebui specificat ca singur isi alege subiectele de interes dupa ce ii sunt introduse. Isi face singur selectia, se axeaza pe ce il intereseaza si apoi aprofundeaza.

Orice am incercat vreodata sa il invatam “ca sa stie” si fara sa fie pregatit pentru a asimila informatia respectiva, a fost un esec total. Asa ca am invatat din mers si am ales sa il lasam pe el sa aleaga, pentru ca a fost singurul lucru care a functionat.

2. Ca resurse in limba romana are cartile. Carti despre animale, carti de povesti, enciclopedii, caiete de lucru, carti de poezii, etc.
Avem cateva siteuri preferate de unde comandam ocazional carti, jocuri, materiale educative si orice altceva mai avem nevoie. Sunt foarte recunoscatoare ca de la an la an ofertele magazinelor se inmultesc si se diversifica tot mai mult.

Copilul se bucura enorm de cate ori primeste cate o carte, o rasfoieste intens, are deja un numar impresionant de carti in lumea carora poate intra ori de cate ori doreste, si toata lumea e fericita.

3. IXL

Am lasat IXL pe ultimul loc nu pentru ca nu ar fi la fel de important ca celelalte resurse, ci pentru ca este crema.
Este singura aplicatie de genul ei vazuta de mine pana acum, si cu toate ca nu este gratuita, v-o recomand cu cea mai mare incredere.
In mod normal ea costa 79 de dolari pe an sau 9.95 pe luna, dar noi am platit doar 48 avand contul setat prin scoala Cerehard, la care este inscris copilul.

IXL este o platforma complexa, cu subiecte variate pentru varste de la gradinita pana la clasa a 12a, are diagnostic in timp real, ghidare personalizata si analiza care permite personalizarea curiculei in functie de nevoile copilului.

Desi cel mic pe Khan intra aproape zilnic, pe IXL lucreaza in medie cam de 2 ori pe saptamana, si atunci nu mai mult de o ora.

Lui Seb i se pare putin greoaie la 5 ani (o avem de cateva luni), mai ales ca este foarte obisnuit cu prima aplicatie unde are personaje care vorbesc si fiind foarte vizual ii place mult asta, pe cand aici treaba sta putin mai formal, fiind nevoit sa raspunda la un numar de intrebari si sa fie atent la fiecare in parte.

Partea buna la acest sistem este ca utilizatorul invata un minim de reguli, in cazul baiatului nostru insemnand ca nu e ok sa apese alandala pe butoane ca ce-o fi o fi, ci trebuie sa asculte intrebarea, sa gandeasca atent raspunsul si abia apoi sa o trimita. Daca greseste nu este o tragedie, i se spune ce a gresit si primeste explicatia de ce anume a gresit si cum trebuia raspuns corect, dar daca el stie raspunsul corect si totusi apasa gresit in graba de a trece mai departe, platforma ii va crea un profil de elev fals, distirsionat, si sugestiile primite mai apoi pentru progres nu vor fi elocvente.

Pana in acest moment acestea sunt resursele principale folosite de copilandru, noi le consideram mai mult decat suficiente la varste mici si sper sa va fie de folos.

Important de retinut este ca invatarea se face in joaca, interactiv si distractiv, pentru a invata limba engleza o strecuram in conversatii zilnic la fel ca orice alte notiuni care trebuie repetate periodic pentru a nu fi uitate, si totul se invata usor, in pasul dictat de copil.

Cine vreodata ar veni din afara sa il observe ar zice ca invata haotic, dar el asimileaza in permanenta, cand si de unde te astepti mai putin. Este un mod de a invata care nu se potriveste tuturor copiilor, dar asta este frumusetea educatiei personalizate.

Cu toate ca are multe carti, nu a fost niciodata obligat sa stea la masa/birou si sa le studieze daca el nu a dorit asta, cu toate ca are liber la tableta nu sta continuu pe ea, si cu toate ca acum stam la curte, nu sta non stop afara.

Totul se desfasoara in echilibru.

Sper sa va fie de folos si informatiile si linkurile pe care vi le-am lasat. Acestea sunt resursele noastre principale, mai sunt cateva siteuri foarte utile pe care le folosim din cand in cand, dar pe acelea vi le voi prezenta intr-un articol viitor.

Daca mai aveti alte sugestii de resurse utile pentru homeschooling folosite de copiii vostri, le puteti lasa in comentarii.

 

 

Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Lasă un răspuns