Ce tip de afaceri fac bani în criza cauzată de Coronavirus?

Pe scurt și în mare, cele care se adaptează online.

Dar hai să detaliem puțin.

“Vreau și eu sa fac bani online, dar nu știu de unde sa încep și ce sa fac concret”.

Atât eu cât și soțul meu auzim asta de ani buni.
Nu sunt aici sa vă dau rețeta sau cheia, ci doar sa pun lucrurile in alta lumina. Să ofer o altă perspectivă. Pentru că dacă era așa simplu să stai în pat toată ziua cu un laptop în brațe și sa faci bani, nu mai vedeam picior de om dimineața la prima ora mergând la job.
Pentru cine nu știe, eu și soțul meu lucrăm și ne câștigam banii din online de vreo 12 ani. Unul face arta și o vinde online, celălalt face web design, graphic design, custommer suport, game developing, app developing și altele.

Asa că, pe baza experienței acumulate, aș vrea să povestim puțin despre cum se poate face o reorientare profesională, ce lucruri sunt de luat în calcul și ce se poate face concret în situații de criza cum este cea în care tocmai am intrat, când din cauza unui cumul de factori domenii întregi și mii de afaceri au de suferit, foarte multe intrând în faliment.

Pentru ca suntem pe un blog unde se abordează în principal educația altfel, vom începe cu un scenariu care implica și copiii. Cât de improbabil e, va las pe voi să decideți, dar ținând cont ca în momentul in care scriu aceste rânduri se pregătește închiderea școlilor pentru 10 zile cu prelungire în caz de nevoie, e o posibilitate care merita luată în calcul.

Așa ca faceți-mi jocul preț de câteva minute și imaginați-vă ca școlile vor fi închise nu 10 zile, ci 6 luni.
Se interzice inclusiv accesul la locurile de joacă în care se strâng mai mult de 5 copii și accesul în spațiile comune din malluri, cum ar fi zonele cu restaurante și cinematografele.
Oamenii sunt panicați, stau in case și nu ies decât pentru strictul necesar.
An școlar și Universitar înghețat, copii fericiți ca au o mega vacanță, studenți care dau facultățile în judecată ca nu își pot finaliza studiile și nu se pot angaja, părinți disperați ca merg la job și nu au cu cine lăsa copiii. Chiar și in cazul in care un părinte ar renunța la job ca sa stea cu copilul, nu se simte nici capabil și nici dornic de a educa el însuși copilul.

In cazul de fata, exista o situație de cerere și oferta, caz in care cine poate satisface nevoia celor aflați in impas își va asigura pâinea de mâine. Că în fond și la urma urmei despre asta e vorba.
Ce fel de proiecte și afaceri vor avea de câștigat în aceasta situație?
1. Creatorii de conținut de calitate, educativ, pe site-uri, vloguri și bloguri.

Practic vorbim de educație online. Copiii și părinții sa poată găsi resursele necesare pe categorii de vârsta, clasificate pe interese.

2. Profesorii dispuși să predea cursuri sau sa facă meditații online

3. Programatorii care pot implementa opțiunea de a se da examene online, desigur, in parteneriat cu Ministerul Educației.

Acestea ar fi categoriile principale.

Mai departe, excluzând copiii și revenind strict la adulți, luam iar în calcul cererea și oferta, dar privind situația din punct de vedere biologic și psihologic.

Sa presupunem că timp de 2 luni nu are niciun adult voie sa părăsească domiciliul.

Pentru a depista corect nevoile și dorințele unui adult captiv în propria locuința atâta timp, propun sa analizam puțin piramida lui Maslow.

Maslow e un nene care a analizat și clasificat nevoile umane, începând cu cele primare, fiziologice și continuând progresiv cu altele superioare, pe diferite nivele.
Asadar, pentru a înțelege pe deplin cui ne adresam și ce nevoi ar trebui sa întâmpine afacerea noastră, trebuie sa luam in calcul următoarea lista de NEVOI fiziologice umane:

  • Aer
  • Mâncare
  • Băutură (apă)
  • AcoperiȘ
  • Îmbracaminte
  • Căldură
  • Sex
  • Somn

Dintre toate astea, bazat pe particularitățile noastre ca nație, eu as extrage 3, urmate apoi de restul: mâncare, băutură și sex.

Ce afaceri ar avea succes ținând cont de aceste specificații?

Tot ce ține de livrări de mâncare, magazine unde se vinde mâncare și băutură, servicii de catering și tot ce este legat de acest domeniu.
Cel mai elocvent exemplu în acest sens a fost momentul în care românii au început sa se panicheze din cauza amenințării cu noul virus. Ce au făcut prima data? Și-au urmat nevoia fiziologică și și-au făcut provizii masive de mâncare și băutura.

Românul mai stă și cu hainele cumparate anul trecut, mai pune o pătura pe el dacă e răcoare in casa, dar dacă are burta goală e jale.
Mai în gluma mai în serios, toate afacerile care activează in zona de Food vor avea întotdeauna succes.

Apoi legat de a treia nevoie primară extrasă mai devreme nu o sa detaliez foarte mult pentru că știu ca suntem pudici și timizi 😉. Vă zic doar ca orice afacere care are ca domeniu de activitate zona adult și activează online, ar avea enorm de câștigat în astfel de situații, la nivel mondial. Acest domeniu este probabil singurul care nu va da niciodată faliment. Nu degeaba exista și atâtea vorbe de duh legate de aceste două domenii, sex și mâncare, printre care se afla sfatul dat proaspetelor neveste, conform căruia o nevastă buna are grija ca soțul sa aibă burta plină și c****** goale.
Aici as putea da minim 2 exemple de afaceri profitabile, dar va las pe voi sa le dibuiți dacă sunteți interesați de subiect.

Mai departe, după ce aceste nevoi fiziologice sunt satisfăcute, se trece la Nevoia de Siguranță.

Aceasta este nevoia de a fi protejați de elemente, nevoia de a ne simți în siguranță atât la nivel personal cât și la nivel de comunitate și de societate, de a fi siguri ca avem legi bune, care ne protejează, și dorința de a nu simți nicio frica în aceasta sferă.

În continuare, în aceeași piramidă găsim nevoia de iubire și apartenența, stima de sine, creșterea și evoluția personală, împlinirea și auto realizarea.

Pe scurt, în astfel de situații cum este cea pe care o traversam acum, când foarte multe afaceri dau faliment, când călătoriile sunt anulate, se sta tot mai mult în casă, se evită contactul cu alte persoane, se cauta protejarea copiilor și bătrânilor, oamenii ce vor face?

Vor sta in case, își vor face provizii de mâncare, vor comanda online foarte mult, se vor uita la TV, vor citi mai mult, vor acorda mai multă atenție igienei, și vor avea copiii prin preajmă mai mult timp.


Toate afacerile care pot aduce un plus de calitate și confort acestei situații, vor avea doar de câștigat.
Specula cu măști s-a făcut și se face in continuare.

Cele de unica folosință se vând cu 5 lei bucata, alții au început sa coasă măști care se pot spala. Bravo lor!

Succes au și cei care vând acum săpunuri, dezinfectante, lavete, șervețele antibacteriene.

Din păcate, sau poate din fericire, in astfel de situații cei care urcă pe val și oferă ce se cere, vor avea cel mai mult de câștigat financiar.

De când cu interzicerea evenimentelor unde nu se permite sa fie adunate mai mult de 1000 de persoane la un loc, văd zilnic cum se anulează nunți, petreceri mari, excursii, călătorii, spectacole, târguri.
Oamenii evita sa mai cheme un reparator, un îngrijitor, o persoană care să facă curat sau un curier care să le aducă un colet cu ceva care nu le este neaparat necesar.
Economia o ia ușor dar sigur la vale, și singura opțiune este adaptabilitatea.

O alta opțiune pentru cei care nu se regăsesc în cele specificate mai sus este zona de entertainment, dar tot concentrata online.
Omul încă din cele mai vechi timpuri cauta sa fie distrat.

Sunt sigura ca știți la ce ma refer.

Cine are aptitudini care pot fi transpuse in format video, acum e momentul sa le scoată la suprafața.
Ca e vorba de filmulețe care amuza publicul, îl destind sau îl învață ceva util, toate vor prinde foarte bine.
O alta opțiune sunt cursurile online.

Identificați nevoile oamenilor, învățați atât de bine cât mai multe despre un domeniu de interes încât sa îi puteți învața și pe alții, apoi puneți toate acele cunoștințe într-un curs online.

În orice situație de criza, esența este aceeași. Te adaptezi, cauți sa vezi care sunt nevoile publicului și înveți lucruri noi care sa te țină pe linia de plutire, sau rămâi strâns legat de ce făceai pana atunci și riști sa te îneci.

Va doresc decizii inspirate, determinare, creativitate și un strop de noroc 🙂

P.S. Am evitat să dau mai multe exemple concrete tocmai pentru a nu vă îngrădi. Analizați informația, gândiți-vă in ce măsură puteți pune voi în practică, și… Spor maxim sa aveți!Elena
Follow Me
Ultimele postari ale lui Elena (vezi toate)

Lasă un răspuns