Forme geometrice pentru copii, explorand natura

Cine a zis ca joaca este cea mai inalta forma de a face descoperiri (adica Einstein), mare adevar a grait.

Stiu ca sunt multi parinti care se intreaba care este cea mai buna metoda de a-i invata pe copii formele geometrice. Raspunsul meu este de fiecare data acelasi. Prin JOACA! 😀

Seb a invatat absolut tot ce stie prin joaca.

Cum nu il atrag copiii de varsta lui absolut deloc si nu a vrut la gradinita (v-am zis, suntem 3 introverti), si cum noi, parintii, lucram de acasa si suntem impreuna tot timpul, am ales sa ne ocupam noi de educatia lui.

Asa ca tot ce stie el pana la 4 ani cat are in acest moment a fost invatat de placere, prin jocuri si cantece in mare parte, dar mai ales prin exemple intrucat e un pusti cu o memorie vizuala fantastica. Pana nu vede, pana nu experimenteaza, nu intelege pe deplin. Poti sa ii spui mama teoriei, degeaba. Invata facand.

A invatat formele geometrice pe la 3 ani stand pe olita si analizand un covor.

Ori de cate ori am incercat sa il invatam anumite lucruri pe care (teoretic) ar fi trebuit sa le stie la o anumita varsta, am esuat lamentabil. Pentru ca era un proces formal si care nu prezenta interes absolut deloc.

Asa ca treaba asta cu formele geometrice a fost interesanta si l-a captivat instant.

Dupa ce le-a invatat, a inceput sa le recunoasca peste tot in jurul lui.

Ba chiar a devenit foarte bun la facut animale din forme geometrice (fara sa il invete cineva), animalele fiind in continuare numarul 1 in preferintele lui.

Astazi printre drumuri si alergatura, acte la primarie si notariat (pentru casa de la tara unde ne vom muta primavara viitoare), comenzi de materiale si carat, am reusit sa mai facem si niste treaba la casa.

Jucandu-se pe langa gardul proaspat montat dar inca fara porti, a gasit in pamantul sapat pentru stalpii gardului niste bucati de oala de lut. Una in forma de triunghi, un romb si un dreptunghi. Apoi am gasit o piatra ovala si una in forma de trapez, si pentru ca nu am mai gasit un cerc si un patrat le-am desenat pe pamant.

Inspiratia este peste tot in jurul nostru.

Daca incetinim putin pasul si ne intoarcem la natura, distractia este garantata si invatarea se face cu placere 🙂

Important este sa va cunoasteti copiii si sa vedeti ce anume functioneaza la ei. Nu exista o metoda sigura si general valabila de a face un copil de 4 ani sa inteleaga un anumit lucru sau concept.

Dar ce stiu sigur este ca odata expusi naturii, se va crea o dependenta benefica. Va exista o chemare de care se poate profita la maxim, atat in beneficiul parintilor cat mai ales al copiilor.

Elena
Follow Me

Lasă un răspuns